Hvad bør operatører tyde fra stigningen i mobile besked applikationer?

Vi kigger på stigningen af besked applikationer på markedet.

Tekstbeskeder er stadig en brugbar og populær måde at kommunikere med vores venner, familie og kollegaer, men en stigning i alternative måder at sende beskeder på i kombination med et sundt konkurrerende marked betyder at indtægter fra Short Message Service (SMS) kan være faldende.

For operatørerne er tekstbeskeder ekstremt profitable, da det næsten ikke koster dem noget, at sende en SMS, da en SMS praktisk talt intet kræver af netværket, da de gør brug af signalerende protokoller. Da SMS fortsat var nyt, krævede operatører ligefrem helt op til 10 kr. per besked. Abonnenter vil i dag stadig gerne sende beskeder til hinanden, faktisk bliver der sendt milliarder af beskeder hver dag på et globalt plan.

Kvinde med telefon

Med nye måder at kommunikere på er den nye generations netværk optimeret for nutidens data forbrugere. Apps såsom WhatsApp, Viber og Skype, oven i sociale medier som Twitter og Facebook, har fragmenteret kommunikations markederne med folks stigende ønsker i at bruge IP-baserede netværk frem for SMS. Men hvilke besked services er nu de mest populære og hvordan har det haft indflydelse på operatørernes bundlinje?

Der er mange måder at sende beskeder på, at få information fra et sted til et andet aldrig er et problem for forbrugerne. Det interessante er, hvis valget er givet, hvilken metode vælger folk så at bruge? Blackberry Messenger (BBM) plejede at være den mest populære mobile besked service for de fleste, dens popularitet blev født da det essentielt set var en gratis beskedservice for BlackBerry brugerne. For nyligt er Blackberry maskiner dog blevet mindre populære. Blackberry har reageret på dette ved at åbne op for deres Blackberry Messenger (BBM) på andre platforme, såsom iOS og Android, i håbet om at blive den mest populære besked applikation endnu engang. Det her er betydeligt for mange brugere, da mange godt kan lide BBM platformen og fortsat vil bruge den. Det er også betydeligt for operatører, da det skaber endnu en besked platform, som nok også vil have indflydelse på SMSs faldende popularitet.

Mens BBM har faldet i popularitet, har Apple surfet på denne mobil bølge med deres iMessage applikation. Det fantastiske ved iMessage, i hvert fald set fra Apples perspektiv, er at det automatisk finder andre folk som bruger Apple produkter og sender alle beskeder over iMessage som standard, når mobiler er tilsluttet til et Wi-Fi netværk. Dette fjerner data fra netværket, hvilket betyder at operatører ikke kan se det eller kræve penge for det. Denne iMessage app er ekstremt populær, og i januar blev det rapporteret at Apple brugere har sendt mere end 800 milliarder beskeder gennem iMessage. Ydermere så har New Zealand Telecom for nyligt annonceret at Apple iMessage toppede listen, som den mest brugte beskedservice i maj måned med mere end 150,000 brugere. Disse brugere, som førhen kun ville have brugt stemme eller SMS til at kommunikere, har nu dramatisk skåret ned på deres brug af SMS, hvilket er dårligt nyt for operatører.

WhatsApp, iMessage og Viber er alle en del af den nye besked-tendens og fremskynder tendensen til at bruge SMS mindre. Diagrammet forneden viser distributionen af besked applikationer brugt af iOS brugere. Disse statistikker er taget fra the Q4 2012 Mobile Analytics rapporten lavet af Citrix ByteMobile. Statistikkerne viser at 94% af mobilabonnementer som bruger apps til at sende beskeder på iPhone vil bruge en af de fire mest populære besked apps: Skype, WhatsApp, Viber og Facebook Messenger. Denne data giver os et svar på hvilken app, som er den mest populære. Denne data er anonymt samlet fra en global sektion af Citrix Byte Mobiles operatørers kunders mobile netværk.

Med hensyn til stemmeopkald har Skype og andre VoIP services også en indflydelse på mobil operatørers omsætning. Skype har gjort en stor forskel inden for langdistance og internationale opkald, da forbrugere har været villige til at godtage dårligere kvalitet for et meget billigere – i nogle tilfælde endda gratis – opkald. Mobile brugere (som selvfølgelig er de samme som kender til fordelene ved at bruge Skype) bruger ikke Skype endnu. Tiderne ændrer sig dog og netværk bliver hurtigere og hurtigere, headsets forbedres – ankomsten af tablets hjælper også på Skypes popularitet.

LTE kan virkeligt drive Skype og andre ”gratis” VoIP services op. Mobiloperatørerne møder et dilemma, da de prøver at drive data services og push abonnenter på alle IP netværk, mens de prøver på at beholde deres sunde indtægter – nemlig de traditionelle services. Rich Communications Services (RCS) er en måde som operatører kan modstå truslen fra iMessage, WhatsApp, Skype og lignende apps.

OTT besked applikationer har en målbar indflydelse på netværk. Hvis man kigger på disse OTT services, som virker på trods af platforme, er det tydeligt at brugen af apps til at sende beskeder stiger og resulterer i at den omsætning operatører får fra beskeder falder. Markedet bliver kun mere kompleks. For fem år siden eksisterede WhatsApp ikke. Vil det fortsat eksisterer om fem år? Hvem ved, men det virker til at det stadig vil eksisterer om fem år sammen med utallige nye kommunikationsformer.

admin